Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A nappali berendezése

 

A nappali a legtöbb lakás központi eleme, a hely, ahol talán a legtöbbet tartózkodik a család, ahova a vendégek érkeznek, gyakorlatilag ez a közösségi tér. És ha ez még nem lenne elég kihívásnak, a nappali berendezése során azt is figyelembe kell venni, hogy mi lesz a szoba funkciója? Pihenés, TV-nézés, esetleg játék a gyerekekkel, kell-e dolgozósarok, eszünk-e itt vagy szükség van-e egy olyan kis fészekre is ahol olvasni lehet?  

Nyilván ezek a tevékenységek nem egyszerre történnek (jó esetben) de a térre mindenki ilyen vagy olyan formában igényt tart. Ezt a rengeteg mindent belepréselni egy szobába, úgy hogy a stílus se szenvedjen csorbát, és a vendégek is otthonosan érezzék magukat, igazi kihívás.

Ahhoz, hogy ezt eredményesen meg tudjuk oldani, nem árt az alapokat tisztázni.

A nappali berendezése: alapelvek

A nappali funkciói

Mire fog szolgálni ez a helység? Kik és mennyit tartózkodnak itt?

Átlagos család esetén a nappali inkább este és hétvégén kihasznált, a vendégek is akkor érkeznek. De ha van olyan családtag, aki egész nap otthon van, otthonról dolgozik, vagy nyugdíjas, akkor máris további funkciók kerülnek elő. Tervezünk étkezést itt, vagy van külön étkező? 

Ezek a kérdések azért fontosak, mert a nappali berendezése során annak használhatóságát kell elsőként garantálnunk, minden más ahhoz igazodik.

Mikor használjuk a szobát?

Nappal vagy este, legyen világos, hogy olvasni tudjunk vagy sötétebb mert inkább a TV-nézésé, videjátékoké a főszerep? Ezek mind lényeges információk ahhoz, hogy a legjobb elrendezést válasszuk.

A nappali berendezése

Milyen útvonalakon járunk?

Ez lényeges az elrendezés szempontjából, érdemes az alaprajzba berajzolni, hogy jövünk be, merre kell menni hogy kinyithassuk az ablakot, felkapcsolhassuk a villanyt. Rajzoljuk be, mert evidensen hangzik, hogy ne tegyünk bútorokat az útba, mégis meglepően sok nappaliban kerülgetik az emberek a tárgyakat, mire mondjuk a sötétítő függönyig eljutnak.

A nappali berendezése

A berendezés vázlata

Ha megvannak az alapok, ki lehet jelölni az egyes funkciók tereit. Jelöljük ki, hogy hol lesz az olvasósarok, a TV nézés helye és jgy tovább, mindaz, amit az előzőekben felírtunk magunknak.

Hangsúlyok

Egy valamit érdemes kihangsúlyozni a szobában. Érdemes kizárólag egy dolgot, ez lehet egy szép műtárgy, különleges bútor, a kandalló, még egy szépséges szobanövény is. Lehet hangsúlyozni elhelyezéssel, színekkel, megvilágítással.

A nappali berendezése: apró fogások

Ha  az alapelvekkel megvagyunk, akkor jöhetnek a kisebb finomítások, de ezek éppen olyan fontosak, hogy harmonikus és stílusos nappalit alakítsunk ki.

Egyensúly

Az egyensúly azt jelenti, hogyha ránézünk a szobára, akkor nem húzza a figyelmünket semmi kizárólag egy irányba. Nem szükséges szimmetrikusnak lenni, de ha az egyik oldalon egy masszív kanapé áll, legyen a másik oldalon egy kis asztal pár székkel vagy a kandalló. Ne csak vízszintesen, hanem függőlegesen is legyen meg az egyensúly, például alacsony bútorok mellé kerüljön egy magas állólámpa vagy akár egy karcsú, daliás szobapálma, vagy helyezzük a tévét magasabbra.

A nappali berendezése

Zónák

Törekedjünk arra a nappali berendezése során, hogy a bútorok ne álljanak önmagukban, magányosan. Tegyünk a fotel mellé egy kis asztalt, vagy egy lámpát például. Kössük össze a bútorokat szőnyegekkel, hogy elkerüljük a szigetszerű, mesterkélt hatást. 

Falak és bútorok távolsága

Noha kézenfekvő, hogy a bútorokat közvetlenül a fal mellé toljuk, de ez könnyen teremt nyomasztó, mesterkélt hangulatot. Ha van rá lehetőség, érdemes kissé eltolni a falaktól a kanapét, ne maradjon annyira üres a szoba közepe.

+1 Kísérletezzünk! 

A legtöbb alapelv jól működik a gyakorlatban, de érdemes egyéb ötleteket kipróbálni, mert sokszor csak a valóság dönti el, hogy amit megálmodtunk, jól mutat-e. Ami a legfontosabb: a szoba legyen otthonos, jól használható, és érezzük jól magunkat benne!