Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lakberendezési ötletek

Akár új lakás vagy szoba berendezéséről van szó, akár a meglévőt szeretnéd átalakítani, felújítani, a lakberendezési ötletek végtelenek. 

Attól függően, milyen stílus a kedvenced, mi illik a személyiségedhez, az életviteledhez, választhatsz a minimál, skandináv, romantikus, eklektikus, mediterrán vagy retró közül. Vagy berendezheted otthonod klasszikus, neo-barokk, japán, country vagy éppen rusztikus stílusban. A témában ezerszám találhatsz inspirációkat a különböző magazinokban, lakberendezési áruházakban. 

Van egy dolog azonban, ami a trendeknél és a stílusoknál is jóval fontosabb. Az otthonod a tied, és legyen olyan, ahova szívesen térsz haza esténként. Legyen az otthonod tényleg a tiéd azáltal, hogy pár személyes tárgyat is alkalmazol. Akár egy képet bekeretezve akár a nyaralásról hozott kavicsokat kompozícióba rendezve, vagy a gyerekkori macidat a polcra ültetve egyedi megjelenést adhatsz a helyiségeknek.

Lakberendezési ötletek

Lakberendezési ötletek: hogy legyen a lakás igazán otthonos?

Színek kiválasztása

Mindegy, milyen stílust választasz, az egymáshoz illő színek kiválasztása elengedhetetlen. A falak színe természetesen az alap, a háttér, ezekhez illeszd a bútorok, kiegészítők színeit. Általában a fehér és a pasztell különböző árnyalatai jól mutatnak egymás mellett  és a bútorokon is, az élénk, drámai színek nagy felületeken inkább meghökkentő vagy zavaró hatást keltenek. A lakberendezési ötlet magazinok sokszor mutatnak hatalmas, modern lakásokat nem hétköznapi színekkel, de ezek - még ha feltűnőek is - a legritkább esetben otthonosak, pihentetőek. Ne feledd, elsősorban jól kell érezned magad otthon, pihenni és feltöltődni akarsz, ehhez a szemkápráztató piros nappali fal aligha fog hozzá segíteni.

Puhaság

Azért az otthonos szó mellé, ha szeretnénk több fogalmat társítani, a meleg, puha, kényelmes, kuckó szavak nagyon hamar előkerülnek. Érdemes pár jól megválasztott puha, jó minőségű szőnyeggel, puha textilekkel komfortosabbá tenni a szobákat, főképp azokat, ahol gyakran jársz mezítláb, például a hálót.  

Lakberendezési ötletek

A lakberendezési ötletek legegyszerűbb de leghatásosabb eleme: zöldíts!

A növények nemcsak a lakás levegőjének, hanem a léleknek is jót tesznek. Válassz életstílusodhoz illő növényt, ha nem tudod annyit gondozni, vagy nem érsz rá, számos egyszerűen tartható, szinte minden helységben megélő növény létezik. Ha sokat utazol, akkor sem kell lemondanod a  zöld szín nyugtató, otthonos hatásáról: válassz egy zöldes, akár növény-hatású képet a falra, nem kell egy dzsungel, de egy kis pasztell zöld minden lakást otthonosabbá tesz

Lakberendezési ötletek

Lágy vonalak

Érdemes játszani nemcsak a színekkel, elrendezéssel, de a formákkal is. A házunkban a falak, bútorok szinte mindegyike egyenes, éles, szögletes vonalakkal határolt, sarkokkal rendelkezik. Nyugodtan törd meg, tegyél bele egy pici ívet, akár egy kerek tükör, egy íves szegély vagy egy ovális váza: bármelyik alkalmas arra, hogy egy kicsit lágyítsa, ne legyen annyira kórház vagy iroda hatású a rengeteg szögletes dolog. 

Lakberendezési ötletek

A lakberendezési ötletek első aranyszabálya: ha kicsi, világosítsd!

A világos színek optikailag nagyítják a teret, ha kis szobád, lakásod van, mindenképp világos színekben gondolkodj! A fényes, tükröződő felületek, nagyobb vagy több részből összerakott tükrök is optikai csalódást okoznak, és nagyítják, sokszorozzák a teret.  Ezzel fürdőszobában, konyhában is tágíthatod a teret, optikailag nagyobbnak, szellősebbnek mutatva akár extrém kicsi helyiségeket is.

Lakberendezési ötletek

A sötét színekkel, nehéz, mély árnyalatokkal bánj óvatosan, összenyomják a szobát, jóval kisebbnek látszik a valóságos méreténél. Ez nem baj, ha kellő hely áll rendelkezésedre, de ha eleve egy kicsi szobáról van szó nagyon könnyen barlang-szerű benyomást lehet elérni, ami nem a legkellemesebb hangulat. 

Itt megint vissza lehet utalni a színek kiválasztásának fontosságára. Sokan esnek abba a hibába, hogy az év színét, vagy valamely divatszínt választják, ami magában nem baj, de ha ez egy élénk, erős szín, nem mutat jól egy lakásban. Arról nem is beszélve, hogy a ruhákat, kiegészítőket könnyű lecserélni, és az aktuális divathoz igazítani, de a lakást azért nem festjük át és rendezzük be újra minden évben. Érdemes a világos, pasztell, időtálló, visszafogott színek közül válogatni a falra, bútorokra és a párnák, képkeretek, textilek már ragyoghatnak élénken és pompázhatnak a legújabb színekben.

Nem mindennapi lakberendezési ötletek

Számos ötlet létezik, hogy feldobd és egyedivé tedd a szobát, hálószobát vagy a teraszt. Ez lehet egy máshol megszokott használati tárgy, esetleg egy merész forma vagy anyag választás, még akár újrahasznosítás  is. Lehet menő ágykereted, baldachinod vagy készíthetsz kompozíciót a falra levelekből. Felújíthatod a régi utazóládát, és alkalmazhatod ülőalkalmatosságnak és tárolónak. Használhatod a padláson megtalált bölcsőt, lecsiszolva, átfestve remek tároló és stílusos bútor.  Lehet akváriumod a szobában, használhatsz felújított vagy éppen saját magad által készített kiegészítőket, a lényeg: illeszkedjen a helységhez, de még annál is inkább a személyiségedhez, hisz ez a Te otthonod, szeresd és érezd jól magad benne.  

Lakberendezési ötletek