Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Használt bútor - bútorfelújítás

Használt bútor - bútorfelújítás

 

Rengeteg oka lehet, hogy fel szeretnénk újítani egy bútort. Sokszor olcsóbb, hisz ritkán sérült egy-egy darab annyira, hogy kisebb javítással ne lehetne még évekig hű társunk. Sokszor vannak érzelmi okok a háttérben, egy régi családi darab, a nagymama komódja vagy a generáció óta megőrzött dohányzóasztal jóval több mint egy bútor, sokkal inkább egy személyes emlék.

A használt bútor felújításának lépései

Először is el kell döntenünk, hogy a bútor érdemes-e a megmentésre: szerkezetileg nem sérült-e túlságosan, esetleg nem-e költöztek bele farontó bogarak. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy ellenőrizze le, hogy javítható-e az adott darab. Van, hogy nem vagy csak jelentős áldozatok árán, ekkor azért el kell dönteni, áldozunk-e ennyit rá.

Ha kisebb javításokkal megúszható a dolog, akár kis érzékkel otthon is nekiláthatunk.

Használt bútor új élete: Csiszolás

A legfontosabb első lépés, hogy a csiszolással a régi festéket, repedéseket, rétegeket eltávolítsuk. Előtte le kell tisztítani a fabútort, majd egy durvább, utána finomabb csiszolóval alaposan átcsiszolni. El kell távolítani a festék rétegeket, a repedezett felső réteget, hogy új külsőt kaphasson a régi kedvenc.

Használt bútor új élete: Sérülések javítása

Ha nagy repedések, hiányzó darabok éktelenkednek rajta, érdemes fatömítő tapaszt használni, hogy elfedjük,  kijavítsuk, festésre alkalmassá tegyük. 

Használt bútor új élete: Alapozás

Akármivel is festjük le végleg, a használt bútor felújításának következő lépése az alapozó használata. Érdemes vízbázisú alapozót választani, ami az új réteg tapadását is elősegíti, emellett megakadályozza hogy a régi festékréteg átüssön, átlátszódjon az új rétegen.

Használt bútor új élete: Festés

A leglátványosabb rész, amivel a leginkább elérhetjük a változást. Érdemes a krétafestékek közül választani, a használt bútor felújításánál rendkívül kedvelt festékcsalád. Vagy használhatunk vizes bázisú festéket is, ha színes bútort szeretnénk. 

Ha a cél megőrizni a fa szépségét, akkor lazúr vagy pác a jó választás- 

Használt bútor új élete: Végső simítások

Ha szeretnénk, hogy egy kicsit vintage hatású legyen a frissen felújított használt bútor, akkor visszacsiszolhatjuk az éleket óvatosan, létrehozva a manapság olyan népszerű kicsit ütött-kopott hatást. 

Cseréljük ki a fogantyúkat, gombokat újakra, amelyek illenek a bútor stílusához, mert a régi látszatát akarjuk megőrizni, de annak nincs értelme, ha a kinyitáskor leszakad, kezünkbe marad az ajtó vagy a fogantyú.

Ha készen vagyunk, nincs más hátra, mint megtalálni a legjobb helyet a lakásban az újra formába hozott darabnak. A régi, használt bútor is lehet rendkívül stílusos, szépen és igényesen felújítva sokáig jó szolgálatot tehet.